Πορος

Πόρος σημαίνει «πέρασμα».Κατά τον αρχαίο περιηγητή και γεωγράφο Παυσανία, τον Πόρο αποτελούσαν δύονησιά. Το πρώτο και μικρότερο ονομαζόταν Σφαιρεία, από το όνομα του Σφαίρου,ηνίοχου του άρματος του Πέλοπα. Το δεύτερο νησί, η Καλαυρία, όνομα πουσυμβολίζει την καλή αύρα του καλοκαιριού, χωρίζεται από την Σφαιρία από μιαμικρή διώρυγα και είναι κατάφυτο από πεύκα.

Στο βόρειο τμήμα του νησιούυπάρχουν τα ερείπια του Ναού του Ποσειδώνα, που κτίστηκε το 520 π.χ. Ελάχιστααπομένουν σήμερα από το Δωρικό ναό (6ου αιώνα) κατασκευασμένο απόγαλάζιο ασβεστόλιθο με τους 34 κίονες, ο οποίος χρησίμευε ως ιερό άσυλο γιαφυγάδες και ναυαγούς. Εκεί ζήτησε άσυλο ο ρήτορας Δημοσθένης το 323 π.χ. όπουκαι αυτοκτόνησε με δηλητήριο για να μην παραδοθεί στους Μακεδόνες.
 Οι αμμουδερές παραλίες τουΠόρου και οι απόκρημνες ακτές του, είναι δίπλα σε πευκόφυτες περιοχές. ΤοΑσκέλι, μία όμορφη μεγάλη πλαζ, θεωρείται το τουριστικό θέρετρο του νησιού.Διαθέτει γήπεδο beach volley, σχολή θαλασσίων σπορ, όπως  jet-ski, barefoot, windsurf καιαλεξίπτωτο.

Από το σημείο που βρίσκονταιτα δωμάτιά μας υπάρχει εύκολη πρόσβαση και σε άλλα αξιοθέατα και παραλίες τουνησιού. Μπορείτε λοιπόν να επισκεφθείτε το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, του 18ουαιώνα, καθώς και την παραλία του, που βρίσκεται κάτω από την καταπράσινη πλαγιάτου μοναστηριού, μια ήσυχη πλαζ με πεντακάθαρα νερά Ιδιαίτερο ενδιαφέρονπαρουσιάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο της Μονής, που κατασκευάστηκε στην Καππαδοκίατης Μ.Ασίας το 17ο αιώνα.

Πόρος - Βαγιωνιά

Η  Βαγιωνιά, επίσης,  μια πανέμορφη παραλία με βότσαλα στα βόρεια του νησιού προσφέρεται για υποβρύχιοψάρεμα. Εδώ υπάρχει μια βυθισμένη πολιτεία και στο βυθό διακρίνονται ακόμηπλακόστρωτοι δρόμοι και θεμέλια από αρχαίες κατοικίες. Το Νεώριο είναι μία απότις ωραιότερες  αμμουδιές του Πόρου, μετα πεύκα να αγγίζουν την θάλασσα. Το Λιμανάκι της Αγάπης είναι μια ρομαντικήπαραλία με καταγάλανα νερά μέσα στο πράσινο.

Στο κέντρο της πόληςβρίσκεται, επίσης, το Αρχαιολογικό Μουσείο, στο οποίο εκτίθενται αγάλματα τηςκλασσικής περιόδου και αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής καθώς και της ΑρχαίαςΤροιζήνας.

Η μοναδική συλλογή κογχυλιώνστην Ελλάδα , που εκτίθεται τα τελευταία δύο χρόνια στον Πόρο, και  πιο συγκεκριμένα στην «ΧατζοπούλειοΒιβλιοθήκη» του νησιού , σίγουρα θα σας μαγέψει!!!!!!

Το περίφημο Λεμονοδάσος στο Γαλατά,κοινότητα που βρίσκεται απέναντι από τον Πόρο είναι εύκολα προσβάσιμο με βάρκεςαπό το κέντρο του νησιού

Υπάρχει , επίσης , δυνατότηταγια εξορμήσεις σε άλλα κοντινά νησιά του Αργοσαρωνικού όπως: Ύδρα, Σπέτσες,Αίγινα , Αγκίστρι  Επιπλέον, προορισμοίόπως το Ναύπλιο και το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου δεν απέχουν παρά μόνο 1-2ώρες,  το αργότερo, από το νησί.

Χρήσιμα Τηλέφωνα

  • Λιμεναρχείο: (22980)-22274
  • Αστυνομία: (22980)-22462/22256
  • Φαρμακείο: (22980) – 25812 / 29117 / 25523
  • Περιφερειακό Ιατρείο Πόρου (ΠΙΚΠΑ): (22980) – 22600
  • Ιατρός Dr.Εξαδάκτυλος: (22980) – 26490/ 6932373613
  • Κέντρο Υγείας Γαλατά: (22980) – 42222
  • Ταξί: ( 22980) – 23003

Χρήσιμα Links